2011. augusztus 10., szerda

Cruel Britannia




Nem lehet szó nélkül hagyni, ami az angol fővárosban és több nagyvárosban történik napok óta. Horror. Tizenéves suhancok (a gyanúsítottak között van 11 éves fiú és gimnazista lány is) gondolják, hogy bármit tehetnek következmények nélkül. Üzleteket, egész utcákat fosztanak ki, gyújtogatnak, kő kövön nem marad, amerre beteszik lábukat. Az emberek idegesek, félnek és az egész világsajtó arról beszél, hogy a birminghami 3 halottal együtt már 4 ember esett áldozatul a lázadók rombolásának, vagy hogy futballszurkolók állnak össze a helyi lakossággal megvédeni környezetüket.

A multikulturalizmus fővárosában ráadásul az egymással amúgy nem túl baráti viszonyban lévő kurdok és törökök, indiaiak, szikhek is közösen küzdenek értékeik megőrzéséért. Hiába az utcára vezényelt 16 ezer rendőr, az igazi rend helyreállását csak ezek a lokális összefonódások teszik lehetővé. Az eseményeket egy drogdíler halála robbantotta ki Tottenhamben, akit a rendőrök lőttek le. Szombaton az ő emlékére egy kis csoport gyűlt össze, amely hamar többszáz főre duzzadt, a feldühödött fiatalok pedig megkezdték az azóta is tartó gyújtogató-fosztogató tevékenységüket. 
Az eleinte csak Londonra korlátozódó balhék hétfőn már a nagyobb városokra is átterjedtek, estére már Manchester, Liverpool, Bristol és Birmingham is megszenvedte a pusztítást. A randalírozók főleg üzleteket, rendőrőrsöket támadnak meg, és semmitől sem riadnak vissza, hiszen ugyanúgy rátámadnak ártatlan járókelőkre, mint állig fegyverzett rendőrökre.

 Juhász Pétert, egy Londonban élő kedves ismerősömet kérdeztem, hogy érintik őket az események: "Köszönjük, jól vagyunk. Igen a helyzet az nem valami rózsás.Ugyan nem találkoztam randalírozó emberekkel és jómagam egy-két betört kirakaton kívül semmit nem tapasztaltam. Az infok (innen-onnan) állandóan érkeznek gyülekező csoportokról, de ezen és a nappal zárva lévő boltokon kívül nem sokat érzékelünk. Bár tény, hogy jóval kevesebb embert látni az utcákon, mint bármelyik normális hétköznap. Rendőrt viszont annál többet. Remélem, hamar vége lesz és visszaáll a rend. Az emberek félnek kimenni.

Jonathan Dixon Londontól nem messze, Bracknellben él, őt is kifaggattam, mi történik arrafelé:
"No, nothing happening anywhere near me. They're mostly just mindless thugs who enjoy causing trouble, and don't have any respect others as they don't see themselves as part of the community. They saw that the police weren't really doing much to other people who started it, so they just used the opportunity to steal and cause damage."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése