2011. augusztus 24., szerda

Hola...

...Ha ennél többet szeretnél tudni spanyolul, szeptemberben induló tanfolyamunkon elsajátíthatod az alapszintet, de ha ezen már túl vagy, akkor is kínálunk lehetőségeket. 
Most jöjjön egy interjú mindannyiunk kedvencével, Alumával, a mexikói hölggyel, aki tavasszal már tartott nálunk egy tanfolyamot. A mindig mosolygós tanárnő mesél nekünk arról, milyen az élete férjével és két lányával kis hazánkban.
 
- Mikor jöttetek Magyarországra és mi hozott ide?

2007-ben jöttünk Magyarországra, és a férjem munkája miatt választottuk ezt a helyet. Eredetileg úgy volt, Kínába megyünk, de végül ide sodort az élet. Sok fotót, és a gyerekek kedvenc játékait hoztuk magunkkal, hogy könnyebben vegyék a változást.

-Mi hiányzik a legjobban Mexikóból?

- A hazám szokásai hiányoznak a legjobban. Például Mexikó függetlenségének ünnepe, mikor minden ember az utcára megy, tipikus mexikói öltözéket visel, köztük a sombrero-t, sokan mexikói zászlót visznek, a nők nemzeti színű ruhákba öltöznek és ugyanilyen színűre festik arcukat, gitárzene minden mennyiségben. Tipikus mexikói ételeket főznek, amiből megkínálják a szomszédokat és barátokat. Az autókra is kitűzik a lobogót, az utcák zsúfolásig tele a néppel, tűzi játék látható, és mindenki a bazárokban tölti az egész éjjelt, reggelig senki nem kerül ágyba. És ez nem csak néhány városban van jelen, hanem valóban úgy kell elképzelni, hogy Mexikó minden zegzugában ez történik. Mi, mexikóiak nagyon szeretjük az összejöveteleket, partikat, utcabálokat. Szeretjük a zenét, jó ételeket, és egyszerűen az életet.  

- Mit a legnehezebb megszokni Magyarországon?

- A nyelv. Teljességgel lehetetlen volt megérteni először bármilyen szót is, kézzel-lábbal kommunikáltunk, számos vicces helyzet adódott, sok-sok félreértésünk volt. Például, a "köszönöm" szó, azt hittük, szemetet jelent egy ideig, mert szemetes kukákon láttuk ezt a feliratot először. Vagy az "eladó" szó nagyon hasonlít a spanyol "helado"-ra, ami magyarul fagylaltot jelent. Képzelheted, milyen bemenni fagyi után érdeklődni olyan helyekre, ahol teljesen más dolgokat árulnak. Aztán erre is rájöttünk, és jókat nevetünk a hasonló dolgokon.

- Említenél pozitív és negatív benyomásokat?

- Az itteni élet megismertetett bennünket nagyon érdekes látásmódokkal, egészséges életmóddal, szokásokkal. Mindenképpen pozitív a biztonság kérdése. Biztonságosnak érezzük a várost, és nagyon komfortos számunkra. Ami negatív, az a diszkrimináció. Nem mindenki részéről, de van egy kis hátrányunk, és főleg, ha el kell intéznünk valamilyen hivatalos ügyet, nagyon nehéz lebonyolítani. Furcsa, hogy az emberek nem túl nyitottak az új dolgok iránt, általában először nem is kedvesek a külföldiekkel. 

- Milyenek a magyar diákok?

- A magyar diákok nagyon-nagyon szorgalmasak, nem restek erőfeszítéseket tenni azért, hogy tanuljanak, és nagyon szeretik a nyelveket.

- Van-e kedvenc városod itt?

- Budapest az abszolút kedvenc.

 - Kedvenc ételed?

- Sok van, de a legjobban a gulyást szeretem.

- Kedvenc magyar szavad?

- Okos.

:) 

Latin zene most:


Spanyol tanfolyam Aluma Serrano-val szeptemberben! 
Mindenkit szeretettel várunk!




1 megjegyzés:

  1. Aluma egy végtelenül vidám és szimpatikus tanár. Nagyon szerettem nála tanulni. Jelentkezzetek minél többen, hogy majd be tudjak csatlakozni a csoporthoz később :)

    VálaszTörlés